WhatsApp Image 2017-11-21 at 10.04.24 AM

“ Dari Abu Hurairah, sesungguhnya Rasulullah Saw bersabda : “ Di mana anak Adam mati maka terputuslah amalannya kecuali 3 perkara : sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat dan anak shalih yang mendoakan orangtuanya ”

WhatsApp Image 2017-09-11 at 7.43.06 AM

ASSALAMUALAIKUM.
Kami seluruh warga Al Farabi mengucapkan Selamat Menduduki Peperiksaan UPSR kepada semua murid tahun 6 terutamanya pelajar SRIIF.
Ingat.. Gagal disini bukan bermakna gagal buat selama lamanya dalam hidup anda. Dan ingat Kejayaan yang anda kecapi bukanlah kejayaan yang hakiki.
Kejayaan yang sebenar seorang anak adalah bila dapat "menghantar" ibubapanya ke syurga Allah.

WhatsApp Image 2017-11-05 at 9.30.14 PM

SELAMAT MEDUDUKI PEPERIKSAAN SPM KEPADA PELAJAR SEKOLAH MENENGAH ISLAM AL FARABI

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ

Kepada anak-anak yang akan menduduki PEPERIKSAAN SPM bermula 06/11 hingga 27/11, kami mendoakan ank2 semua dapat menjawab soalan-soalan dengan TENANG, LANCAR, TEPAT & CEMERLANG.

Doa untuk anak-anak yang bakal menduduki peperiksaan SPM

. بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم

بِسۡـــــــــمِ اللَّــــــــــهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ
اَلْحَمْد ُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ
وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلىَ
أَشْرَفِ اْلأَنْبِيَاء ِ وَالْمُرْسَلِيْن
وَعَلَى ءَالِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعين

يا ٱلله
Minggu ini bermulanya anak-anak kami menduduki peperiksaan SPM. Kami mohon kepada Mu يا ٱلله, bantulah anak-anak kami dalam peperiksaan yang mereka hadapi يا ٱلله

يا ٱلله
Peliharalah kesihatan anak-anak kami di hari peperiksaan. Permudahkanlah mereka menjawab soalan ketika peperiksaan nanti. Berikanlah ketenangan kepada mereka ketika menjawab soalan, jauhilah mereka daripada resah dan gelisah ketika menjawab soalan peperiksaan.

يا ٱلله
Dorongkanlah hati mereka untuk menjawab setiap soalan sepertimana skema jawapan.

يا ٱلله
berilah keputusan cemerlang dalam peperiksaan anak-anak kami. Mudah-mudahan dengan keputusan yang cemerlang ini mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi, semoga ia sebagai pembuka jalan untuk mereka menjadi hamba Mu yang soleh dan solehah dan menghampiri diri mereka kepada mu يا ٱلله

يا ٱلله
Jadikanlah anak-anak kami pelajar yang cemerlang di dunia dan di akhirat, kami mohon kepada Mu, Kau perbaiki akhlak anak-anak kami.

يا ٱلله
kami tidak mampu mengawasi anak-anak kami setiap waktu

يا ٱلله
, kami serahkan anak-anak kami untuk berada di bawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami
يا ٱلله
.Gerakkanlah hati mereka untuk mereka berada di tempat-tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat yang Engkau murkai.
Jauhilah mereka daripada melakukan amalan-amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah.

يا ٱلله
Tetapkan hati mereka untuk menunaikan solat dan jangan Kau melalaikan mereka dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah.يا ٱلله

يا ٱلله
Apa yang kami doakan ini bukan untuk diri anak-anak kami sahaja, tetapi apa yang kami doakan ini juga untuk anak-anak jiran, rakan dan sahabat kami YA ALLAH. Berikanlah mereka kejayaan yang cemerlang di dunia dan di akhirat .
يا ٱلله

Perkenankanlah doa kami ini.

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَاِنْ لمَ ْتَغْفِرْلَنَاوَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّا مِنَ اْلخَاسِرِيْنَ.
رَبَّنَا اغْفِرْلَنَا وَِلاِخْوَانِنَا اَّلذِيْنَ سَبَقُوْنَ بِاْلاِيْمَانِِ وَلاَ تَجْعَلْ فِى قُلُوْبِنَا غِلاًّ لِلَّذِيْنَ آمَنُوْا رَبَّنَا اِنَّكَ رَؤُوْفٌ رَحِيْمٌ.
رَبَّنَا آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَاْبَ النَّارِِ.
رََََبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ أَنْتَ السَّمِيْعُ اْلعَلِيْمُ وَتُبْ عَلَيْنَا اِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ.
وَصَلَّى اللهُ عَلىَ سَيِِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلىَ آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمَ.
سُبْحَانَ رَبِِّكَ رَبِِّ اْلعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ
وَسَلاَمٌ عَلَى اْلُمرْسَلِيْنَ وَاْلحَمْدُ لِلهِ رَبِِّ اْلعَالَمِيْنَ.

امين يا رب العالمين.

ASSALAMUALAIKUM.
Kepada ibubapa pelajar Sekolah Islam Al Farabi khususnya dijemput hadir ke Program Restu Kasih yang bertempat di Surau Hadiqotul Jannah SRIIF. Ibubapa juga digalakkan bawa air untuk bacaan yassin.
InshaAllah pada malam ini kita bermunajat kepada Pemilik Ilmu Yang Sebenar iaitu Allah SWT.
Segala usaha telah dibuat, Akhir sekali hendaklah kita berdoa dan bertawakal kepada Allah.
Moga Allah jadikan Sekolah Islam Al Farabi sebagai "platform" melahirkan anak-anak yang soleh dan solehah kelak.
Allahumma ameen.

photo6163267770884663268